WEISSENSTEIN (SO, 1280m) – Nyakunkban a lábunk

Weissenstein Svájc szánkózás

Ismét egy olyan helyszínt mutatnék be, melyről már tavaszi-őszi túrák kapcsán volt szó. Ez a Solothurn mellett, a Jura hegységben található Weissenstein csúcs. Nekünk az egyik kedvencünk, az év minden szakában, olvassátok el, télen miért!

ÉRKEZÉS
Erre két lehetőség is adódik – attól függően, mi a cél. Amennyiben szeretnétek egy jót SÉTÁLNI, és DOMBOKON SZÁNKÓZNI, akkor a csúcshoz felvivő felvonóhoz, OBERDORF parkolóhelyeihez gyertek.
Amennyiben LE SZERETNÉTEK SZÁNKÓZNI Weissensteinről (4,5 km) és NAGY GYEREKEITEK vannak / felnőttek vagytok, úgyszintén az oberdorfi parkolóhoz érkezzetek.
Amennyiben LE SZERETNÉTEK SZÁNKÓZNI Weissensteinről és kis gyerekeitek vannak, akkor a másik szánkóútvonal lesz számotokra a megfelelő, amely 4,6 km hosszú, de sokkal kellemesebb, lankásabb. Ez GÄNSBRUNNENhez visz le, így ezesetben szerintem praktikusabb (és olcsóbb) Gänsbrunnen kis vasúti állomásához érkezni, és ott parkolni. Innen óránként egyszer jár egy kis vonat, ami 4 perc alatt visszavisz titeket Oberdorfba, és indulhattok ismét fel, avagy ha elfáradtatok, rögtön be is szállhattok az autóba.
OBERDORFban három parkoló placc vár az érkezőkre, jól ki van táblázva, a P3 található a legmesszebb a felvonótól, a P1 közvetlenül mellette. Szép, téli havas napokon van, hogy megtelnek a közelebbik, de ha korán érkeztek / hétköznap, akkor nyugodtan menjetek a P1hez. A parkolás díja elég borsos, óránként 1.50 CHF, egy napra maximum 9 CHF.
GÄNSBRUNNENnél csak néhány parkolóhely van, de itt ingyenesen parkolhattok, és eddig még mindig volt hely, amikor mentünk. A szánkózók ugyanis többnyire Oberdorfnál parkolnak, bár nekem kézzelfekvőbb ez a megoldás.

Weissenstein view

FELVONÓ
A felvonó Oberdorfból indul, a jegyet megvehetitek a helyszínen, havas-napos hétvége esetén viszont érdemes online előre megvenni, és akkor nem kell sorban állnotok (vagy legalábbis nem annyit). Az online vásárláshoz a Hasznos linkek-ben találjátok a linket.
A felvonó retúr díja 28 CHF, halbtax esetén 14 CHF. Ez akkor kell majd, ha csak sétálni szeretnétek.
Az egy irányú jegy, leszánkózás esetére 18 CHF/9 CHF.
Napijegy nincsen, 6 felvonós van (ami több, mint 3 felvonózás esetén éri meg), ennek díja 94 CHF/47 CHF. Szerintem ezt az ember azért ritkán használja ki…
A vonatozás Gänsbrunnen-Oberdorf közt egy irányban 4.60 CHF/2.80 CHF.

Weissenstein fennsík télen

WEISSENSTEIN
Felérve Weissensteinre érdemes először felmenni a néhány lépcsőn az étteremhez, onnan ugyanis gyönyörű kilátás / felhőtenger nyílik az alattunk elterülő völgyre, és tiszta idő esetén a távoli hegyekre.
Ezután attól függ, mit szeretnétek.

Ha LESZÁNKÓZNI OBERDORFBA (kis gyerekekkel nem ajánlanám, ill. csak fa szánkóval szabad), akkor indulhattok is lefelé.

Ha CSAK SÉTÁLNI, ÉS A DOMBOKON SZÁNKÓZNI jöttetek, akkor az előttetek elterülő fennsík lesz ennek a kiindulópontja. Ezesetben a kilátótól egyenesen induljatok, a NAP felé (látjátok majd onnan a nagy sárga gömböt). Innen egy félkörrel juttok majd át a kis fennsík túloldalára, ahonnan el tudtok két útvonalon is sétálni Hinterer Weissensteinig (egy irányban valamivel több, mint 2 km). Nagyon szép kis séta, kilátással a völgyre, nagyon kellemes kikapcsolódás! Út közben hógolyózhattok, hóembert építhettek, biztosan érlvezik majd az aprók és kicsit nagyobbak is 🙂 Az út elején, a Naptól vezető félkör, ill. az amelletti kisebb dombocska alkalmas a szánkózásra is, csak a gyalogosokra kell vigyázni. Garantálom, ha aztán 3-4x visszahúzzátok fel a szánkót, biztosan nem fogtok fázni többé… 😉
Hinterer Weissenstein felé félúton, a völgyre nyíló kilátáshoz érve újonnan szélcsengő hangszer található, melyen a gyerkőcök zenélhetnek, biztosan élvezik majd!
A túloldalról Hinterer Weissensteinig vezető út gyakorlatilag sík, úgyhogy ott lesiklásra nem lesz lehetőség, szánkózni előtte tudtok csak a felvonónál található kis dombokon.
Illetve, vannak akik a felvonóból kilépve rögtön lesiklanak a fennsík közepére. Ezt nem próbáltuk… itt nincsen letaposva a hó, úgyhogy ugyan meredek, de gondolom tapad is… nem tudom, milyen, ha kipróbáltátok, írjátok meg a tapasztalataitokat!

Weissenstein Gansbrunnen

HA GANSBRUNENN FELÉ SZÁNKÓZTOK LE, akkor is át kell jutnotok a fennsík felvonótól szemközti oldalára (előtte csúszkálhattok a kis dombon, sétálhattok egyet Hinterer Weissenstein felé is, hogy a kilátás se maradjon ki, viszont gyertek vissza, hogy pont szemben legyetek a fennsík túloldalán található felvonóval), onnan indul felfelé egy kis erdei út Gansbrunnen felé, ki van jól táblázva. Ezen fel kell baktatnotok, de megéri, onnan indul a nagyon szép, 4,6 km-es lankás lejtmenet. Nem teljesen a vasúti állomáshoz visz, kell majd még lefelé sétálni egy jó tíz percet, ki lesz táblázva. A szánkóút az erdőben vezet, itt kilátást ne várjatok, ellenben az erdei szánkózás nagyon hangulatos 🙂
Mi a sétát – dombokon szánkázást szeretjük kombinálni a Gansbrunnen felé 1-2x leszánkázással, így nagyon jó kis komplett program kerekedik belőle. Csak figyelni kell, hogy kb akkorra érjetek le, amikor indul a vonat, mert ugye óránként egyszer, minden óra 5 perckor jár.

NE ide gyertek, ha
– intenzív, állandóan szánkózós napot szeretnétek, kis gyerekekkel. Itt elég sokat elvesz a visszavonatozás-felvonózás, ezért érdemes sétával, kis dombokon való szánkózásokkal úgy kombinálni, hogy az utazás ne vegyen el sok időt.

IDE GYERTEK, MERT
– gyönyörű a helyszín
– nagy gyerekek/felnőttek esetén szánkózhattok egyenesen Oberdorfba a felvonóig
– kellemesen kombinálható a séta-szánkózás

Weissenstein

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL:
– síruhát, sapkát, sálat (a száj elé is), síkesztyűt, vízálló, meleg cipőt
– hazaútra váltócipőt, zoknit (jobb ha van, és nincs szükség rá, mint ha nincs)
– uzsonnát (szendvics, gyümölcs, energiaszelet. Van egy étterem is Weissensteinon, de az elegánsabb, illetve egy Hinterer Weissenstreinon is.)
– termoszban meleg teát
– szánkót (de ha nincs, bérelhető egy napra 10CHF ellenében)

HASZNOS LINKEK:
A helyszín honlapja (a főoldalon látjátok rögtön, hogy nyitva vannak-e a szánkópályák)
webkamera
online jegyvásárlás
a helyi szánkópályákról
videóm a pályáról

Jó kirándulást, kellemes kikapcsolódást kívánok!
Kati