TRÜMMELBACHFÄLLE (BE) – Nyakunkban a lábunk

Trummelbachfalle Svajc gleccserszurdok
Ismét egy gyönyörű szurdokról olvashattok, amit, ha a Jungfrau régióban jártok, semmiképpen ne hagyjatok ki! Megtekintése úgy egy órát vesz igénybe, úgyhogy jól kombinálható egy sétával a Lauterbrunnenen keresztülfutó vízesésések völgyében, vagy a közeli szurdokok egyikének bejárásával is.
És ugyan volt már szó a közeli Aareschlucht– és a Rosenlaui szurdokról, de ha ezekben jártatok is már, szerintem akkor is tud újat mutatni a Trümmelbachfälle!MEGKÖZELÍTÉS
Lauterbrunnen Trummelbachfalle oszi tajLauterbrunnen falun túlhaladva, de még Stechelberg település előtt, bal oldalt láthatjátok majd az út mentén a Trümmelbachfälle parkolóját. A parkolás ingyenes. Illetve itt áll meg a Postbus is, ugyanazon megállónévvel. Onnan egy kis utacska vezet majd a házikóhoz, mely a szurdok bejáratát jelzi, ill. ahol meg tudjátok vásárolni a belépőjegyet.A szurdok minden évben április elejétől OKTÓBER VÉGÉig tart nyitva, minden nap 9-17 óra közt, a nyári hónapokban 18-ig.

A belépőjegy felnőtteknek 11 CHF, 6-15 éves kor közt 4 CHF.

FONTOS! Ami számunkra újdonság volt, hiszen sem a honlapjukon, sem más oldalon nem volt erről szó, hogy A BELÉPÉS HIVATALOSAN CSAK 4 ÉVES KORTÓL LEHETSÉGES (a bejáratnál van csak kiírva a kapun). Kis rábeszélés után mi végül a 3 és fél évesünkkel bemehettünk, eléggé bosszantó, ha az ember erről nem tud (mert honnan tudna), és emiatt utazik ide… úgyhogy a hölgy végül szemet hunyt és bemehettünk. És az az igazság, hogy nem értem a korlátozást, mert igen, zajos, és igen, nedves, de nem csúszik a talaj, mindenhol biztonságos a korlát, sehol nem meredek… semmivel nem különbözik ilyen téren a többi szurdoktól. Hacsak nem abban, hogy mint a Jungfraura általában, itt is jellemző a sok külföldi (ázsiai) turista, lehet, hogy miattuk. De ők meg nem gyerekekkel utaznak… szóval nem értem. Mindenesetre Ti legyetek erre felkészülve.

A SZURDOK
Trummelbachfalle gleccserszurdok SvájcA szurdok két irányú, és gyakorlatilag föl-le irányba halad az ember, nem előre-vissza a barlangban. Ennek köszönhetően egy liftet is kialakítottak benne, amit érdemes (gyerkőcökkel főképp) kihasználni. Ez felvisz a barlangban a 7. kilátópontig, onnan az ember felsétál a 10-ig, majd visszasétál lefelé az elsőig. Néhány kilátópont nem teljesen a lefelé/felfelé úton van, de ne hagyjátok ki azokat sem, nagyon szép látványt nyújtanak!
Nekünk mindannyiunknak nagyon tetszett, kellemes kis kirándulás! Fölfelé liftezve, lefelé sétálva kb egy órás kényelmes séta.

És esőben, amikor még több víz zúdul le, még izgalmasabb lehet 

NE ide gyertek, ha:
– van a csoportban, aki klausztrofóbiás
– babakocsival érkeznétek, a sok lépcső miatt azzal nem járható
– kutyussal utaztok
– elméletileg 4 éves kor felett engednek csak be, úgyhogy 3,5 évesnél kisebb gyerkőccel nem érdemes nekiindulni

IDE GYERTEK, MERT:
– szédületes látvány, ahogy a víz utat váj magának a kősziklákban
– ugyan hangos a zuhogó víz, de a gyerekek is nagyon élvezték
– lenyűgöző, izgalmas, szép kirándulás

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL:
– vízálló, bordázott talpú cipőt
– esőkabát sem árt 

HASZNOS LINKEK:
a helyszín weboldala

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel!

Ti melyik szurdokot szeretitek a legjobban? 

Kellemes kikapcsolódást kívánok 
Kati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*