STANSERHORN, CABRIO FELVONÓ (NW, 1900m) – Nyakunkban a lábunk

Ezúttal egy csodás helyszínre invitállak Benneteket, melyet bejárhattok hordozós babával, kicsi gyerekekkel, túrázáshoz nem szokott vendégekkel, de természetesen, ha nagyobbat szeretnétek kirándulni, arra is van lehetőség. A feljutás pedig a világ első emeletes, CABRIO FELVONÓJÁVAL történik, ami magában már egy óriási élmény!

ÉRKEZÉS
Stans települése jól felkészült parkolók terén, számítanak a sok látogatóra, ezért ha a felvonó melletti pici parkoló meg is telt már, ne aggódjatok, van még két jól kitáblázott, óriási parkolóplacc a település két pontján. Ugyan gyalogolni kell kicsit, de nem vészes. Esetleg szálljon ki valaki és álljon be a pénztárba, míg a többiek leparkolnak. A parkolás díja egy napra 5 CHF.
A felvonó nem a legolcsóbbak közé tartozik (érthető, mégiscsak igazán egyedi), felnőtteknek a retúr jegy 74 CHF, gyerekekkel, ill. halbtax esetén 37 CHF, de egyedülálló módon itt early bird áron is felvonózhattok, amennyiben reggel 9.30-ig érkeztek a felvonó pénztárához (ezesetben a jegy 64 / 32 CHF. Ill. időnként vannak további kedvezmények, érdemes nézni a weblapjukat.). Ami nagyon jól hangzik, de a kedvezményekről sokan tudnak, úgyhogy napos, tiszta időben, hétvégén hihetetlen sor alakul ki. Mi 9re érkeztünk, és a 11kor induló felvonóra kaptunk helyet. Viszont legalább nem kell egy helyben várakoznotok, kaptok majd egy cédulát, melyen rajta áll a felvonótok indulásának ideje, és addig sétálhattok egyet a településen. Amit mindenképpen érdemes, mert a település nagyon szépecske. Ha gyerekekkel érkeztek, akkor a felvonó melletti pici parkolón túl találtok egy kis játszóteret is.

Stans

 

Illetve van még egy ennél sokkal kényelmesebb lehetőség is – megvehetitek online is a jegyet, így konkrét időre mehettek. Ehhez a linket a bejegyzés végén a Hasznos linkek közt találjátok. Ezesetben viszont teljes árral számoljatok, mert a 9.30-ig induló felvonókra, hétvégente általában hetekre előre foglaltak az időpontok.

Amennyiben nincs elég időtök / nem szeretnétek/tudtok komolyabb túrát vállalni, a felvonó felértével fent is tudtok sétálni, majd visszafelvonózhattok-fogaskerekűzhettek Stansba. Ehhez retúr jegyre lesz szükségetek.

Ha van legalább 4 órátok, egy nagyon szép panorámaútvonalon le is sétálhattok a hegyoldalon – ezesetben ugye egy irányú jegyet vegyetek. Mi ezt terveztük, aztán sajnos közbeszólt a két órás várakozás lent, úgyhogy sajnos nem fért bele az időbe 🙁 úgyhogy ha valaki lesétált már, írjon kommentben, milyen volt!!

FELVONÓStanserhorn CabrioBahn
Stanserhornra két jármű kombinációjával juttok fel – először egy hangulatos kis fogaskerekűre kell majd szállnotok, majd átszállni a CABRIO kabinos felvonóra. A jegy természetesen mindkettőre vonatkozik, huszonegynéhány perc alatt értek majd fel.
Az itt található felvonó a világon egyedi, ugyanis nevének megfelelően nincs teteje 🙂 Ott libeg az ember a gyönyörű tájban, alatta a kábel – hihetetlen élmény! Persze, aki annyira nem élvezi, be is mehet a kabinba. Elméletileg babakocsi a fogaskerekűn és a kabinba is hozható (a cabrio részre nem, mert kevés a hely, és csigalépcsőn lehet felmenni), de babakocsit amúgy sem ajánlanék a fenti sétához sem.

STANSERHORN
Amennyiben retúr jegyet vettetek, felérve rögtön foglalhattok is magatoknak helyet, időpontot a lefelé útra. A hegycsúcson való sétához, kávézáshoz két óra bőven elég lesz.
Fent a hegycsúcson nagyon szép kilátás vár benneteket, a felvonó tetején teraszos kávézóban pihenhettek meg, ill. mindkét irányban elsétálhattok a legmagasabb pontokhoz. A látvány a Vierwaldstattersee, ill. az Alpok felé is mesés, a távoli hegycsúcsokat a kirakott táblák alapján be is tudjátok azonosítani. A nyári, virágillatú alpesi hegyek levegője pedig páratlan… 🙂

Stanserhorn

Látványosságként a siklóernyősök felszállása izgalmas programpont még, ill. van egy kis mormota „kifutó” is, de szegény állatok érthető módon inkább elbújnak a sok turista elől.

Én nagyon sajnáltam, hogy nem volt időnk legyalogolni, biztosan nagyon szép az útvonal – ha van rá időtök, ne hagyjátok ki!

Összességében három órát töltöttünk fent, de az utolsó fél órában már nem igazán tudtunk magunkkal mit kezdeni – a látvány gyönyörű, de elég kicsi a hegycsúcson bejárható terület, ezért szerintem bőven elég, ha két órával számoltok (a lefelé tartó felvonóra érkezéskor foglaljatok már helyet, hogy ne fogyjanak el!)

NE ide gyertek, ha:
– babakocsival kirándulnátok. Fel lehet jönni ugyan, de azért a terep nem éppen kellemes a babakocsi tologatásához. Hozzátok a picurkát hordozóban!
– ha nem tiszta az idő. A hegycsúcson lenyűgöző kilátás vár rátok, kár lenne, ha nem látnátok 🙂
– nem szerettek várakozni. Attól tartok, hogy ez ebben az esetben elkerülhetetlen, hacsak nem a felvonó nyitására érkeztek.

IDE GYERTEK, MERT:
– az egyedülálló CABRIO felvonóban tényleg izgalmas utazni 🙂
– mesés látványban lesz részetek a tavak és az Alpok irányába egyaránt!!

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL:
– ha csak fent sétáltok, nem feltétlenül szükséges a túracipő-, ruházat, de azért egy pulcsi legyen nálatok nyáron is, fent hűvösebb van, és szeles lehet az idő.
– uzsonnát (de étterem is található fent)

HASZNOS LINKEK
– online jegyvétel: https://shop.stanserhorn.ch/boardingtickets.php
– a helyszín weboldala: https://www.stanserhorn.ch/de
– Early Bird akció: https://www.stanserhorn.ch/de/bahn/good_morning_ticket/
– időjárás és webkamera: https://www.stanserhorn.ch/de/wetter/

VIDEÓIM A HELYSZÍNRŐL:
https://www.facebook.com/gyerkocokkelSvajcban/videos/731389190586019/
https://www.facebook.com/gyerkocokkelSvajcban/videos/730253427366262/

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel!
Kellemes kikapcsolódást kívánok 🙂
Kati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*