SCHILTHORN (BE, 2970m) – Nyakunkban a lábunk

Schilthorn Birg Thrill Walk

Hosszú-hosszú idő után egy igazán csodálatos helyszínre szeretnélek invitálni Benneteket, és ez nem más, mint a Lauterbrunnen völgy felett található Mürren, és a Schilthorn csúcs. Az egész környék meseszép, a völgyben lezúduló számtalan kisebb-nagyobb vízesésről, a Trümmelbachfalle szurdokról már volt szó (link a bejegyzés végén), most induljunk neki a csúcsnak és a hegyoldalnak.

Schilthornbahn Svájc

SCHILTHORNBAHN
A kabinos felvonó a Lauterbrunnen völgyből indul, a falun túlhaladva, a Schilthornbahn táblát követve könnyen odataláltok. A retúr felvonójegy drága, de ha közben jól bejártok mindent, megéri! Szerintem érdemes először felmenni egészen a csúcsig Piz Gloria-ig (2790m), ott körülnézni, majd visszafelé megállni Birgben (2677m), aztán pedig Mürrenben (1638m), ha pedig jár a fogaskerekű, akkor Allmendhubelt (1907m) se hagyjátok ki!

PIZ GLORIA (2970m)
Svájcban az ember könnyen hozzászokik a magas, havas hegycsúcsok, gyönyörű panorámák látványához. De még ezen belül is vannak fokozatok, a Piz Gloriáról való kilátás pedig méltán tartozik a legszebbek körébe. A majd 3000m magasan fekvő hegycsúcsról tiszta idő esetén több, mint 200 további hegycsúcs látható körbe, köztük az Eiger, Mönch és Jungfrau. Egyszerűen lélegzetelállító.
A hegycsúcs nagy népszerűsége az 1969-ben itt forgatott “Őfelsége titkosszolgálatában” című JAMES BOND filmhez is kötődik (ezért kell állandóan sok turistával számolni). Ha tudtok, érjetek fel minél hamarabb, hogy elkerüljétek a tömeget! Felérve egészen megdöbbentő, hogy a pár perce elhagyott Birg állomás milyen távoli…

A hegycsúcson tehettek egy nagy kört a SKYLINE VIEW PLATFORMon, számos távcső ingyenesen megmutatja, hogy melyik szemközti csúcs melyik (a szó szoros értelmében megmutatja, ugyanis a távcsőbe nézve, azt forgatva minden hegycsúcs felett megjelenik a neve). Mi jó sok időt töltöttünk itt, igyekeztük beazonosítani a már bejárt helyszíneket. Szép idő esetén nagyon messzire ellátni!! A gyerekek számára pedig az ő magasságunkban vannak kialakított kis állomások, illetve amint meglátják a havat, egészen nehéz lesz őket bevinni a belső terekbe 😉

Pedig a belső terek is érdekesek, a forgatásról szóló kiállítás vár bennt benneteket – ki próbálhatjátok például a filmben repülő helikopter szimulátorát, a bobpálya szimulátorát is.

Schilthorn Piz Gloria Svájc

BIRG (2677m)
Lefelé semmiképpen ne hagyjátok ki Birg állomását. Mármint, ha nincsen tériszonyotok, bár úgy gondolom, hogy akinek van, eleve nem kirándul ide. Ha nem féltek a magasban, akkor viszont felejthetetlen élmény lesz számotokra az itt található SKYLINE WALK és THRILL WALKnak keresztelt rövid kis útvonal, mely a hegy oldalába erősített fémállványon vezet, és mely során mehettek majd áttetsző üvegen, lyukacsos rácson, kúszhattok a magasban a kihúzott dróthálóban – mindenki a saját vérmérséklete szerint. Az azt hiszem nem is kérdés, hogy a kicsiknek semmit ne erőltessünk, ha kicsit is látjuk, hogy tartanak tőle, akkor csak nézzék, ahogy a testvér-apuka végigmegy ezeken a részeken. Ha kedvet kapnak hozzá, jó, ha nem, az is jó 🙂 A lényeg, hogy élvezzék, amit csinálnak, akkor lesz szép emlék!


Télen, dec. 14- egészen jövő májusáig pedig az IGLU FALU vár itt benneteket egy finom falatra!

TAVASZTÓL – ŐSZIG – MÜRREN (1638m) ÉS ALLMENDHUBEL (1907m)
Amennyiben egy kicsit több időtök van, érdemes egy hétvégét (vagy akár egy-két hetet) eltölteni a környéken. Lauterbrunnen völgye maga is számos látnivalót kínál, onnan Mürrenbe fogaskerekűvel jutni aztán már maga is egy élmény, és a kis falu is nagyon hangulatos. Onnan szintén fogaskerekű vezet a 300m-rel még magasabban fekvő Allmendhubel-be, ahol svájci kirándulásaink legszebb játszóterével találkoztunk, és aztán jó kis túraútvonal vezet vissza Mürrenbe, egy izgalmas erdei-, és még egy kisebb játszótérrel tarkítva.
A völgyből a mürreni 1638m-es hegyoldal az év folyamán két módon közelíthető meg. Az egyik a Lauterbrunnenből induló felvonó+fogaskerekű, illetve itt is megáll a Schilthornbahn. Autóval már ide sem tudtok felmenni, mindenképpen a völgyben kell parkolnotok.
A fogaskerekű sajnos jelenleg éppen zárva van az őszi karbantartás miatt, de ha máskorra tervezitek majd a kirándulást, mindenképpen érdemes végigzakatolni a hegyoldalban! A szemközti csúcsok látványa igazán lenyűgöző. Ezesetben közvetlenül Lauterbrunnenben parkoljatok (több szintes garázs áll rendelkezésetekre a vonatállomásnál).

TIPP TAVASZTÓL-ŐSZIG: Mürrenbe érve egy mesés kis alpesi faluban találjátok magatokat, melyben, ha időtök engedi, időben foglalva egészen jutányos áron meg is tudtok szállni, így aztán 1600m magasban gyönyörködhettek a szemközti csúcsok mögött lebukó napban – fejelthetetlen élmény.

Ha megszálltok itt, és gyerekekkel vagytok, a következő módon tudjátok bejárni a helyszíneket:
– érkezésetek napján sétáljatok egy nagyot Lauterbrunnenben, látogassátok meg a Trümmelbachfalle szurdokot is, majd délután felfogaskerekűzzetek fel Mürrenbe,
– másnap reggel Mürrenből a Schilthornbahn-nal menjetek fel a csúcsig, Piz Gloriahoz (2970m), tegyetek fenn egy sétát. Visszafelé semmiképpen ne hagyjátok ki a nem hosszú, ám annál izgalmasabb Thrill Walk-ot Birgben (2677m), majd gyertek vissza a Schilthornbahn-nal Mürrenbe (ha 9 körül indultatok reggel, 13 óra körül biztosan “le”értek). Fogaskerekűzzetek Mürrenből Allmendhubel-be, szánjatok elég időt a Virágos játszótérre :), majd induljatok vissza gyalogosan a lefelé vezető túraútvonalon. Egyrészt jól fog esni végre egy kicsit nagyobb séta, másrészt Mürrenig további két játszóteret fedezhetnek fel a lurkók, egyet kissé eldugva az erdőben (ez egy nagyon izgalmas, de régebbi játszótér), illetve egy kisebbet már közvetlenül Mürren felett. Majd Mürrenbe érve fogaskerekűzzetek-felvonózzatok le Lauterbrunnenbe.

 

Mi ezt a komplett programot (Mürren – Piz Gloria – Birg – Mürren – Allmendhubel – Mürren) reggel 9-es Piz Gloria-hoz való indulás mellett 7 óra alatt jártuk meg, minden sietség nélkül 16 óra után valamivel értünk vissza Mürrenbe.

IDE GYERTEK, MERT
– minden képzeletet felülmúlóan szép. A hegy és körbe-körbe a több, mint 200 hegycsúcs… egyszerűen meseszép és egyben hihetetlenül tekintélyt parancsoló.
– minden korosztály talál magának megfelelő nehézségű útvonalat.
– a Piz Gloria James Bondos kiállítása, és a Birg Thrill Walk igazán egyedi, felejthetetlen élményt nyújtanak.
– Allemndhubel virágos játszótere pedig biztosan a gyerekek kedvence lesz.

NE ide gyertek, ha:
– nem szeretitek a szó hagyományos értelmében vett turistákat. A 007-es forgatási helyszín miatt sajnos sok a turista (de ha korán érkeztek, akkor azért nagy részük elkerülhető).

HASZNOS LINKEK:
Trümmelbachfalle
Schilthorn
Birg – Iglu falu
Videóm a Lauterbrunnen – Mürren fogaskerekűről

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL:
– túracipőt, vagy olyan magasabb szárú, bordázott talpú cipőt, ami jól tartja a lábat
– uzsonnát (fent van büfé és számos étterem is, értelemszerűen elég drágák)
– öltözzetek rétegesen, nagy a különbség a csúcson található téli és a völgyben lévő őszi időjárás közt!!

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel!

Kellemes kirándulást kívánok 🙂
Kati

Schilthorn Mürren Svájc

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*