SATTEL – MOSTELBERG (SZ, 1266m) – Nyakunkban a lábunk

Sattel tájkép

Engedjétek meg, hogy ismét egy hihetetlenül szép helyszínt mutassak be, ami ráadásul nem csak, hogy szép, de nagyon jó kis túraútvonalak hálózzák be, itt található Európa egyik leghosszabb gyalogos függőhídja, a kabinos felvonója egyedi módon körbeforog, és a gyerkőcös családokat pedig a túrázás után nagyon izgalmas programokkal várja (szabadtéri ugrálóvárkomplexum, nyári bobpálya, tobogán pálya). Ez a helyszín nem más, mint a Schwyz városától nem messze található Sattel, ill. a felvonó hegyi állomása, Mostelberg, és annak környéke.

MEGKÖZELÍTÉS

Sattel településen nincs más dolgotok, mint hogy a Gondelbahn óriási feliratot keressétek, onnan indul a körbeforgó, kabinos felvonó (a tűzoltósággal átellenben található). A felvonó lábánál lévő parkolóban a parkolás ingyenes.

Érdemes előre kitalálni, hogy milyen jegyet szeretnétek venni. 6 éves kor alatti gyerkőcök esetében szerintem nem érdemes a csomagajánlatot választani, hiszen nekik nem kell a felvonóért fizetni – az ő „szórakozásukat” pedig majd fenn a hegyen is ki tudjátok választani és fizetni. Nagyobb gyerekek esetén viszon érdemes elgondolkodni a napijegyeken, melyek nem csak a felvonózást, de a fenti programokat is magukban foglalják. Ráadásul most októberben, minden hétfő-pénteki napokon a 16 éves kor alatti lurkóknak 50% kedvezményt kínálnak a napijegyre! A webükön ezt nem találtam, de a felvonónál ki volt téve az ajánlat.

A felvonók még november 5-ig járnak, az óriás szabadtéri ugrálóvár, nyári bobpálya és tobogán pálya is addig üzemelnek.

MOSTELBERG – TÚRÁZÁS

A felvonóból kiszállva véleményem szerint induljatok el rögtön egyet kirándulni. Ezt azért írom, mert gyakorlatilag amint kiléptek, elétek tárul a gyerekparadicsom (óriási szabadtéri ugrálóvár-komplexum, tobogán pálya, bobpálya), és ha kicsit ott ragadtok, nem hiszem, hogy egykönnyen indulásra lehet majd bírni a lurkókat. Pedig nagyon nagy kár lenne, nagyon szép, jól kitáblázott, nem nehéz túraútvonalak várnak rátok, a látvány pedig meseszép!!

A túraútvonalak, amik közül egyszerűen tudtok választani, a felvonó alján-tetején kirakott leírásban is megtalálhatók, de előtte még otthon a weben is megnézhetitek (link a bejegyzés alján), ill. jól ki is van végig táblázva. Ez a leírás öt útvonalat mutat, amiből egy nem gyerekeknek való. Mi a maradék négyet összekombináltuk, így mentünk összesen kb 6,8 km-t. A terep változatos, dimbes-dombos, de nagy szintkülönbség nincs, és mindegyik útvonal babakocsival is járható, úgyhogy nem mondanám nehéznek. Ehhez a felvonótól jobbra kell indulni, és hamarosan látjátok majd a táblákon a pink 1-es számú útvonal jelzését. Kezdetben a nagyon szép erdőben haladtok majd (egy részén tanösvény is vezet, az állomásoknál a hallásotokat, látásotokat, tapintásotokat tehetitek próbára), út közben fával ellátott grillező is várja az éhesebbeket. Majd kiértek az Engelstock túloldalára, és az a látvány, ami elétek tárul egyszerűen mesés. Egészen sokáig gyönyörködhettek út közben a tavakban és a felette magasodó havas hegycsúcsokban (mi itt uzsonnáztunk), ha gyerkőcökkel vagytok, ne hagyjátok ki a mókuskereket sem :), majd az 1266m magasan lévő Mosteleggnél végleg visszakanyarodik az út, innentől egy jó darabon lejtős lesz. Mi aztán az 5-ös, majd a 3-mas út felé vettük az irányt, a 3-massal értünk vissza a függőhídhoz (Európa egyik leghosszabb gyalogos függőhídjához). Amin nagyon érdekes élmény végigmenni, látni magunk alatt az erdőt, patakot a magasból… A nap végén még egyszer visszajöttünk, amikor 5 óra körül már alig volt ember a hídon.

Ez a kör nekünk kényelmes tempóban valamivel több, mint 3 óránkba telt azzal, hogy közben elég hosszan uzsonnáztunk egyet.

Ha kevesebbet szeretnétek sétálni, akkor is szerintem az 5,4km-es 1. számú RUNDweg Engelstock kört nagy kár lenne kihagyni, mivel a Schwyz felőli oldaláról gyönyörű kilátás vár rátok a Vierwaldstättersee-re és a hegyekre!! Amikor pedig a végén visszaértek Mostelbergbe a felvonóhoz, onnan csak pár percnyire található a 374m hosszú függőhíd, amit megintcsak nem szabadna kihagyni.

 

MOSTELBERG – A GYEREKEK JÓL MEGÉRDEMELT JUTALMA

Sattel ugrálóvárak

És a kirándulás második felében jöhet a gyerkőcök által várva várt ugrándozás, csúszkálás 🙂 Az ugrálóvár komplexumba egy gyereket egy felnőtt is kísérhet, van bent egy pad, hogy amíg a gyerekek ugrálnak, ne kelljen ácsorognunk. Ha nagyobbak már a gyerekek, és nem kell felügyelni őket, hozzatok könyvet magatokkal 😉 Ha jól emlékszem 9db különféle ugrálóvárban hancúrozhatnak a lurkók, ebből egy van kifejezetten a kicsiknek fenntartva. Ez az a hely, ahol a gyerekek többsége az egész napot el tudná tölteni 🙂 A belépő is ehhez igazodik, az ugrálóvárba csak napijegyet árulnak.

A másik szórakozási lehetőség a 600m-es bobpálya, ami ugyan nem túl hosszú, de gyerekek így is élvezik majd! Illetve ott van a tobogán pálya, ami egészen rövid, de annál meredekebb 🙂

A Bungy Trambulin külön fizetendő.

Sattel bobpálya

Figyeljetek arra, hogy ez a rész hamarabb zár, mint ameddig a felvonó jár. Ami mondjuk arra jó, hogy utána még egyszer végigmehettek a már üres függőhídon 🙂

Ne ide gyertek, ha:

 • nem jó az idő, hiszen a túrázás és a gyerekprogramok mind a szabad ég alatt zajlanak

IDE GYERTEK, MERT:

 • nagyon jót tudtok kirándulni – erdőben, a havas hegyek látványával, fennsíkon – azaz változatos terepen
 • egy kis tanösvény is vezet erre
 • itt található Európa egyik leghosszabb, 374m-es gyalogos függőhídja
 • a gyerekeket óriási, szabadtéri ugrálóvár-komplexum, bobpálya, tobogán pálya várja
 • több helyen grillezni is tudtok, a fa elő van készítve, csak grillezni valót és gyufát kell hoznotok

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL

 • túracipőt, vagy olyan magasabb szárú, bordázott talpú cipőt, ami jól tartja a lábat
 • uzsonnát (fent van büfé és számos étterem is)
 • a hegyen több helyen van grillezési lehetőség bekészített fával, úgyhogy hozhattok sütni valót is (és gyufát 🙂 )
 • az ugrálóvárba tapadós talpú zoknit, hogy ne csússzon a talpuk (és azért, mert az ugrálóvárban volt pár vizes folt, így jó, ha van nálatok pótzokni)

HASZNOS LINKEK:

 • Sattel weboldal: http://sattel-hochstuckli.ch/de/summer/index.php
 • időjárás: http://www.meteocentrale.ch/de/europa/schweiz/wetter-sattel-mostelberg/details/S069225/
 • webkamerák: http://sattel-hochstuckli.ch/de/summer/webcams/index.php
 • VIDEÓM A HELYSZÍNRŐL

Sattel Mostelberg Sattel Mostelberg

 

 

 

 

 

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel!

Vidám, kellemes napot kívánok Nektek!

Kati