WILDEGG KASTÉLY (AG) – Nyakunkban a lábunk

Kirándulás gyerekekkel a Wildegg kastélyban Svájcban

Ismét jöjjön egy nagyrészt beltéri helyszín, amely részemről az utóbbi időszak egyik nagy felfedezése. Mert Lenzburg várában már többször jártunk, de valamiért úgy gondoltam, hogy az egy kivételes kincs a környéken. És az is, mindenképpen érdemes megismerkedni vele, egy izgalmas program kapcsán lesz is szó róla még a héten. De gondoltam, egye fene, megnézzük a szinte mellette található Wildegget is, mégse menjünk mindig ugyanoda. És hogy milyen jól tettük!! Igazán nem tudom, hogy miért nem hirdetik jobban, vagy izgalmasabban magukat az interneten… Ezt próbálom most kicsit helyrehozni.

Mert Wildegg nem csak egy romantikus barokk kastély, óriási kerttel, ahogy ezt olvasni lehet róla. Ettől még az ember nem biztos, hogy vágyik oda. De Wildeggben, a kastélyban nem csak néhány, hanem 37(!) KORHŰN BERENDEZETT HELYISÉG vár ránk, melyekben megismerkedhetünk az Effinger főúri család történelmével, életvitelével. A belső terekről kb két kép van az interneten…

Ezen kívül a lovarda felső KÉT SZINTjét a GYERKŐCÖKNEK alakították ki, alig lehet majd őket onnan kicsalni (erről például egy kép sincs a honlapjukon…)!

De érdemes mégis kicsalni őket, mert a kastély mellett sétálhattok még a RÓZSAKERTjében, illetve a domboldal SZŐLŐLIGETében, avagy a terjedelmes KONYHAKERTben, ahol jelenleg is azokat a zöldségeket termesztik, melyeket az 1700-as években.
Az már csak a hab volt a tortán, hogy idén itt szedtük az első néhány vadgesztenyénket is 

A gyerekeknek még egy kicsit izgalmasabbá teszik a látogatást azzal, hogy a belépőjegyhez kapunk egy három kérdéses feladatlapot, amelynek megfejtése a gyerkőcrészen lévő KINCSESLÁDÁT nyitja 

Illetve itt is vezet egy FOXTRAIL ÚTVONAL, amihez a mi lurkóink még sajnos kicsik, de nagyobbakkal azt is mindenképpen érdemes végigjárni! Erről bővebben a Hasznos linkek részen olvashattok.

Mi három órát töltöttünk itt, a kastélyban, és a gyerkőcök szintjein, ami sajnos kevésnek bizonyult (de esős idő esetén ideális). A kertek közül csak a rózsakert fért már bele az időnkbe…

De lássuk csak kicsit részletesebben:

ÉRKEZÉS
Autóval egészen a ma is üzemelő Bauernhof-ig fel tudtok menni (szezonális finomságokat is be tudtok szerezni itt), a parkolás ingyenes. Innen csak pár perces séta a domboldalon, a lovak, kecskék, bárányok közt vezető úton, és már a bejárat előtti udvaron találjátok magatokat. Érdemes egy pillanatra megállni itt, nagyon szép a kilátás, jól esik a nyugalom. És a téren megnézhetitek a táblán, hogy mi minden vár rátok a kastély épületeiben és környékén, illetve hogy milyen kastélyok találhatók még a környéken.

A belépődíj felnőtteknek 14 CHF, 6-16 éves kor közt 8 CHF, de van diák, és családi jegy is, nézzétek meg, melyik felel meg Nektek a legjobban. Ha tervezitek, hogy egy éven belül meglátogatjátok Lenzburg és Hallwyll várát is, érdemes megvenni 34 CHF ellenében a három várba szóló belépőt.

Kutyusokat a kastélyba nem szabad bevinni.

Fotózni lehet, de vaku nélkül (a képek ezért nem teljesen élesek).

A kastély április 1 – október 31. közt tart nyitva, a hétfők kivételével minden nap 10.00-17.00 óra közt.

WILDEGG KASTÉLY
A kastélyt a Habsbugok építtették a XIII. század elején, majd 1483-ban került az Effinger család tulajdonába, akik egészen 1912-ig birtokolták. Ezalatt az idő alatt számos bővítés, változtatás után nyerte el mai formáját. 2011 óta Aargau kanton tulajdonában áll.
A belépőjegy vásárlása után egy néhány perces, nagyon aranyos bemutató bemutató következik (1 termes, de aki klausztrofóbiás, az ki tudja ezt a termet kerülni), a falon lógó arcképek elevenednek meg és mesélnek nekünk . Mi ezután, a kastélyudvarban elfogyasztott uzsonnával kezdtünk, van néhány erre tökéletesen alkalmas pad a nagy gesztenyefa alatt. Végignézve a hely alaprajzát aztán egyenesen a kastély főépületébe mentünk, a lovardát a gyerekek játszószintjeivel tudatosan a végére hagyva 

A főépület őszintén szólva nem is emlékszem hány szintből állt, de 6-7 biztosan volt. Minden szintjén az összes terme/szobája látogatható (több, mint 35 szoba!), így sorra megismerkedhetünk a család életéhez szükséges helyiségekkel. Minden szobát német, francia és angol leírás mutat be. A gyerkőcök végig nem veszítették el az érdeklődésüket, számukra is izgalmas volt mindent végigjárni (egészen meglepődtem rajtuk). Egy kis játékot is csempésztünk a látogatásba, meg kellett számolniuk, hány kályha van a kastélyban, és mindnél meg kellett keresniük, hogy hol töltötték bele a fát (mert az ugye, egy szoba kivételével nem az adott helyiségben volt). Ezt is nagyon élvezték. A szobákban mindenhol friss virágok álltak a vázákban, nagyon hangulatos az egész! Amikor már éppen kezdték volna kicsit megunni, következett az idei időszakos kiállítás, melyre a fent említett kérdések vonatkoztak, úgyhogy ott ismét fellelkesültek. A padláson meg nagyon élvezték az üres, szép térben való rohangászást. Szóval kellemesen telt a séta, sokat beszélgettünk arról, milyen is lehetett régen a várurak, lovagok, és szolgálók élete.

Ezután következett az igazán nekik szánt rész, a lovarda második és harmadik emelete (amiről az interneten másfél, nem túl meggyőző sor állt). Itt beöltözhettek lovagnak, elfoglalhatták/védhették a kis várat, célba lőhettek (ennek nagy sikere volt), majd egy másik teremben az érzékszerveiket tehették próbára különféle izgalmas feladatokkal, a felső emeleten pedig még öt jó játék várt rájuk. Illetve itt találjátok a kincsesládát is, melyet a megfejtés számaival nyithattok ki. Direkt nem írok le mindent részletesen, de tényleg nagyon jól összeállított az egész, élvezték a gyerkőcök 
És egy tanáncs: beszéljetek össze, és legalább két család menjetek, egyrészt, mert a gyerkőcök jobban élvezik majd, másrészt, mert az anyukák/felnőttek számára is van itt egy kis meglepetés, amivel eltölthetik az időt, míg a lurkók játszanak… és ehhez két felnőtt kell 

Mi kerek három órát töltöttünk a kastély területén, de a gyerekek lazán maradtak volna még a játszós szinteken, ha a záróra miatt nem kellett volna kimennünk  és, a domboldali séta a kertekben teljesen kimaradt.

A kijárat után viszont még körbejártuk (kergetőzték) a rózsakertet, ez a rész zárás után is látogatható.

NE ide gyertek, ha:
– nem érdeklődtök a középkori várak és szokások iránt.
– ha babakocsival vagytok.

IDE GYERTEK, MERT:
– a magatok tempójában, kellemes sétával bejárhattok egy meseszép, korhűen berendezett kastélyt. A helyiségek leírását három nyelven a szobákban találjátok.
– a gyerkőcöknek is izgalmas program a lakószobák bejárása, nem is beszélve a kifejezetten nekik kialakított két emeletről… 
– a gyerkőcöket egy kis kérdőív, majd egy kincsesláda is várja, melyet a megfejtések számaival nyithatnak majd.
– nagyon szép a kilátás, nyugodt, hangulatos a közeg.
– a kastély udvarában kényelmesen elfogyaszthatjátok az uzsonnátokat, ill. egy kis kávézó is a látogatók rendelkezésére áll.
– a kastélyhoz nagyon nagy területet magukba foglaló, gondozott dísz-, és konyhakert is tartozik.

HASZNOS LINKEK:
Schloss Wildegg
Foxtrail Wildegg

Tényleg igazán kellemes meglepetés volt számomra a kastély, úgyhogy remélem sikerült felkeltetenem az érdeklődéseteket!

Ki mikor látogat el ide?  Ne feledjétek, „csak” október végéig tart nyitva!

Jó kirándulást kívánok! 
Kati