FREY CSOKIGYÁR (AG)- Nyakunkban a lábunk

Ilyen kép készíthető a Frey csokigyárban Svájcban
Frey Csokigyár

Az ember azt gondolná, hogy ha már látott egy csokigyárat, egészen felesleges még egyet megnézni. És ez igaz is, meg nem is. Mert persze, a gyártás bemutatása nem nagyon különbözik, mégis másfajta élményben lehet részünk a Cailler gyárban, mint a Freyben. De először lássuk a Frey bemutatását, majd a végén következik egy kis összehasonlítás.

Frey csokigyar
Frey csokigyár

ÉRKEZÉS
A gyár Aarau mellett, Buchs településen található, annak is az Industrial részén. A látogatói parkolóhoz kicsit túl kell menni a gyáron (látjátok majd a Frey logót a homlokzaton), de jól ki is van táblázva. A parkolás a megadott részen ingyenes.
Amennyiben busszal érkeztek, Aarau pályaudvarától az 1 sz. busszal gyertek, az Industrie megállónál szálljatok le!

 

A GYÁR
Belépés után rögtön meg is vehetitek a belépőjegyet, ami 6 éves korig ingyenes, 6-16 éveseknek 6 CHF, e felett 12 CHF. Ha saját tábla csokit is készítetek, 3-16 éves kor közt a belépő 19 CHF, e felett 24 CHF. A látogatói központba való belépéshez lehet, hogy kicsit várnotok kell (hétköznap délelőtt pl. pont sikerült két iskolás csoport közt érkeznünk, úgyh meg kellett várnunk, míg őket beengedik először, hiszen időpontra érkeztek). De amúgy nem válogatják a csoportokat nyelv szerint, az ember fülhallgatót kap, így azon a nyelven hallgatja a bemutatást, amit választott.
Míg esetleg várakoztok, körülnézhettek a boltban, fogyaszthattok a kávézóban, a gyerekeket egy kis asztalka, színes ceruzák és kifestőlapok várják, vagy beülhettek a “mozi”ba.
A látogatói központ két részből áll. Az elején 6-7 panelen el tudjátok indítani a gyár bemutatására szolgáló, a gyártási folyamatról szóló videókat. Közben az egyik helyen meg lehet nézni/fogni az alapanyagokat, egy másikon egy kis gép csokimasszát kever.
Ezt követi az alsó szinten a gyerekek számára izgalmasabb rész- már fülhallgatók nélkül.
Beöltözhetnek csokigolyónak, megszagolhatják az aromakeverékeket (ezt nagyon élvezték, próbálták kitalálni, milyen illatokat éreznek egy-egy keverékben), fotózkodhattok Frey csomagolásra, és elküldhetitek magatoknak az eredményt mailben, kitölthettek egy 12 kérdésből álló tesztet, ami alapján elvileg kiderül, melyik is a kedvenc csokidesszertetek, ill. van egy fal, amin végigkísérhetitek videókkal a gyár munkálatait. Aztán van egy tényleges csomagológép, amit munka közben, élőben láthattok, na és persze a terem közepén, futószalagon jönnek a csokik, korlátlan fogyasztást engedve, ill. egy fehér-, és egy tejcsokis csokiszökőkút is vár rátok. Úgyhogy praktikus a gyárbaérkezés előtt valami sósat enni  A sok csokit pedig egy pakolós, hajlongós animált teremben mozoghatjátok le kicsit (na innen alig tudtunk továbbmenni, nagyon élvezték a lurkók). Szóval van mit csinálni:)
A hab a tortán (/csokin) pedig, hogy a degusztációt kínáló, nagyon kedves hölgy magyar  igazán kellemes meglepetés 

Frey csokigyar
játékok a csokigyárban

Mi összességében másfél órát töltöttünk bent (a várakozáson kívül), és bár nem voltam benne biztos, hogy mindenképpen látnunk kell egy másik csokigyárat, azt kell mondanom, hogy mindannyian jól éreztük magunkat.

CAILLER VS FREY
Mint fentebb írtam, a Cailler gyárlátogatás után halogattuk a Frey gyárat, mondván, hogy minek, ha már egy csokigyárban voltunk. De. Az igazat megvallva mindkettő érdekes élmény volt, és nem bántuk meg, hogy mentünk.

A Cailler látogatói központ egyértelműen nagyobb. Nagyon jó a gyártási folyamat bemutatása, látványos, egész falra vetített képek várnak rátok, meg lehet kóstolni/tapintani nem csak az alapvető alapanyagokat. A látogatás elején lévő, a kakaóbabok felfedezését, csoki történelmét végigkísérő bemutató pedig izgalmas (a három évesünknek kicsit túl izgalmas is volt), a gép, ami helyben dolgozik pedig nagyobb.

A Frey gyárban a csoki történelmén nem kalauzolnak úgy végig, a gyártási folyamat bemutatásán is gyorsabban végigér az ember, viszont az alsó, “szórakoztató” szinten vicces, ötletes programok várnak ránk- ilyen pedig a Caillerben nincs.

Összességében úgy gondolom, hogy ha pl. rokon kisgyerekek érkeznének hozzánk, biztosan inkább a Frey gyárba vinném őket. Az idősebb korosztálynak viszont mindkettő helyszín érdekes lehet.

Előzetes foglalás esetén mindkettő gyárban tudtok saját csokit díszíteni! Nagyobb gyerkőcök, és hosszabb rendelkezésre álló idő esetén (75 percre van szükség, hogy megszilárduljon a csoki, és persze adott időben kezdődik a közös alkotás, úgyhogy úgy érdemes tervezni az érkezést) mindenképpen érdekes programkiegészítés!!

Ne ide gyertek, ha:
• kisbabával, babakocsival vagytok. Sok a lépcső
• nem szeretitek a csokit … 

IDE GYERTEK, MERT:
• ötletesek a “feladatok”
• jópofa a futószalagos kóstoló rész
• készíthettek saját tábla csokit
• magyar hölgy kínálja a finomságokat 

HASZNOS LINKEK:
Frey csokigyár: http://www.chocolatfrey.ch/de

Írjátok meg, ti melyiket szerettétek jobban (Cailler / Frey)!

És melyik a kedvenc csokitok? 

Jó szórakozást:)
Kati