EMMENTALER SAJTGYÁR (AG) – Nyakunkban a lábunk

Emmentaler sajtgyár

És akkor következzen ismét egy beltéri program, ami vendégekkel, gyerkőcökkel egyaránt érdekes program lehet egy esős, de akár napsütötte napra is – a gyönyörű Emmentalban található Emmentaler Schaukäserei-ről van szó.Ahogy a csokigyáraknál volt, itt is beigazolódott, hogy egyáltalán nem bántuk meg, hogy a Gruyeres gyár után ide is ellátogattunk – mert ugyan a gyártási folyamat gyakorlatilag itt is azonos, mégis mást ad a két gyárlátogatás. És azért a sajt is másfajta. Ezért a bejegyzés nagy részében az Emmentaler gyárról lesz szó, de a végén írok egy rövid kis összehasonlítást is a kettőről.

Emmentaler sajtgyár

ÉRKEZÉS
A sajtgyár Affoltern im Emmental faluban található, parkolásra közvetlenül előtte nyílik lehetőség. A gyár épületei az év minden napjában várják a látogatókat.

A GYÁR
A sajtgyár három épületből áll, amikhez még egy kert, egy kellemes kültéri büfé, és egy izgalmas játszótér tartozik. Érdekessége, hogy ha nem kértek audio guide-ot, akkor gyarkolatilag az egész terület ingyenesen látogatható. Természetesen, ha nem jártatok még svájci sajtgyárban, akkor mindenképpen érdemes befektetni a 10 CHF-ot, hiszen anélkül nem ismeritek meg a folyamatot. Ezt a bal oldali épületben, az Információnál szerezhetitek be.

Magát a látogatást a nagy, főépületben érdemes szerintem kezdeni, mivel abban tudjátok megnézni, hogy manapság hogyan zajlik a sajtgyártás. Érdemes időre érkezni, hiszen minden nap ugyanakkor zajlanak a munkálatok, így a gyár honlapján is előre tudtok tájékozódni, hogy mikor mi történik.
Nagyon tömören – a gyártás 14 órakor kezdődik. Ekkor töltik a tejet a nagy medencékbe, amikben aztán melegítik és keverik két órán keresztül. 16 órára készül el a massza, amit ekkor kiemelnek, és áttöltenek a formákba. Ez utóbbi a leglátványosabb része, de mivel egészen nyugodtan el lehet tölteni 2.5 órát a helyszínen, szerintem érdemes megérkezni 14re, megnézni a gyártás kezdetét, majd körbesétálni a többi épületben, és visszamenni 16 órakor, hogy az áttemelés részét is láthassátok.

Emmentaler sajtgyár

Ebben a nagy főépületben le tudtok menni az alagsorba is, itt megtekinthető a félig kész, éppen érlelési szakaszban tárolt sajtok hada, ill. a földszinten helyet kapott még egy jó kis bolt is. Nyilván finom sajtok, de ezeken kívül helyi szalámik, mézek, szappanok és más izgalmas különlegességek is beszerezhetőek itt.

A bal oldali épületben van az Információ, ahol az audio guide-ot, a helyszín térképét, ill. leírásokat is kaphattok, ill. e belső teremben található a mainál régebbi kis gyártóterem, ahol körbe tudtok sétálni, a gyerkőcök mindent megfogdoshatnak, néhány dolgot kipróbálhatnak. Ez nem egy nagy terem, de a kicsik élvezték. Azért érdemes szerintem a főépület után jönni ide, mert akkor már láttátok mi mire való. Ill. itt zajlik a saját sajt készítése is.
E mögött az épület mögött található egy kis konyhakert, gyönyörű kilátással a vidékre.

És ezeken kívül még egy, 1750-ben épült épület is vár ránk, ez a legrégebbi sajtkészítő műhely, szintén korhűen berendezett. érdekes.

Ha szép az idő, a gyerkőcök biztosan örülnek majd a jópofa sajtos játszótérnek is!

Minden nap 14 órától saját sajtot is készíthettek 7 CHF ellenében (6-16 gyerekek 4 CHF), ehhez foglalhattok mailben előre is helyet, ha ezt nem tettétek, az információnál érdeklődjetek, hogy van-e még hely az aznapi keretben.

Mi nagyon élveztük, lehet, hogy itt jobban elkaptuk a gyártás izgalmasabb részét, mint a Gruyeres gyárban, de az is lehet, hogy csak pont jól kiegészítette egymást a kettő.

GRUYERES vs. EMMENTALER
– A Gruyeres gyár úgy tapasztaltuk, hogy látogatottabb (a parkolók nagysága is erre utal), így kissé „nagyüzemibb”. Az Emmentaler kicsi, családias.
– Az Emmentaler gyárban belépő nélkül végig tudtok menni, a Gruyéresben viszont magyar! nyelven is beszélő audioguide-ot adnak – a körbevezetés kifejezetten érdekes, gyerkőcöknek is.
– Mindkettőben érdemes az interneten előre tájékozódni, hogy mikor melyik folyamata zajlik a gyártásnak, és úgy érkezni.
– A modern gyártás mindkét helyszínen felülről, üvegfalon keresztül követhető nyomon.
– A Gruyeresben az étterem mögötti kis épületben hagyományos módon, tűz felett készíti a mester a sajtot, az Emmentalerben magatok is készíthettek.
– Mindkettőben helyet kapott egy sajtokra specializálódott étterem.
– Az Emmentalerben a bolt kevésbé külföldi turistaszuveníres, tényleg jó dolgokra akadhat az ember.
– A Gruyeres gyárban teljesen automatizált az éppen érlelődő sajtok forgatása, átpakolása, nagyon érdekes nézni az ezt végrehajtó kis gépet.
– Az Emmentaler nagyon jó játszótérrel is várja a kicsiket.
– Az Emmentaler gyönyörű közegben található, tipikus svájci vidék és nyugalom vesz minket körül.
– A Gruyeres gyár ugyan nem valami látványos helyen kapott helyet, de mindenképpen látogassatok el a városka óvárosába, várjához, az mesés!

Tehát: mindekettőbe érdemes ellátogatni!

NE ide gyertek, ha:
– Nem szeretitek a sajtokat

IDE GYERTEK, mert:
– kellemes légkörben nyerhettek betekintést a gyártás folyamatába
– a gyerekeket jó játszótér várja
– a belépés ingyenes / minimális költségű

HASZNOS LINKEK:
– a gyár: http://emmentaler-schaukaeserei.ch/
– a gyártás folyamata, időpontokkal: http://emmentaler-schaukaeserei.ch/…/action/offerShow/Offer/
– saját sajt gyártása: http://emmentaler-schaukaeserei.ch/…/action/offerShow/Offer/

– GRUYERES GYÁRLEÍRÁS: https://www.facebook.com/gyerkocokkelSvajcban/posts/423435664714708

Írjátok meg, Nektek melyik tetszett jobban!

Jó szórakozást!
Kati