NEU FALKENSTEIN VÁRROM (SO) – Nyakunkban a lábunk

Neu Falkenstein

Ezúttal egy igazán nyugodt helyszínt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, mely akkor is tökéletes választás, ha csak néhány órára kerestek kellemes, rövid sétálos programot. A Solothurn kantonban, Balsthal településen található Neu Falkenstein várromról, és amennyiben kicsit több időtök van, akkor az azt körülvevő erdőről lesz szó.

ÉRKEZÉS
Amennyiben kifejezetten a várromot szeretnétek körbejárni, vagy Balsthal belvárosában, vagy hétvégén a kicsit közelebb fekvő Forstwekhof parkolót ajánlanám.
Ha kicsit több időtök van, és a várrom megtekintését összekötnétek egy kellemes erdei sétával, akkor a Holzweg Thal útvonal a legmegfelelőbb számotokra (erről egy korábbi bejegyzésben már volt szó, linket a bejegyzés végén találtok), ennek pedig még másik két parkolója is van – a képek közt látjátok majd.

NEU FALKENSTEIN VÁRROM
A XII. század elején épült, ill. azóta többször átépített vár ma már sajnos nem tekinthető meg teljes pompájában, a francia forradalom idején, a XVIII. század végén lerombolták. Viszont a mai állapotában is igazán lenyűgöző – a tornyába biztonságosan ma is fel lehet sétálni, illetve a falai is olyan állapotban maradtak, hogy kivehető a régi termek formája, gyakorlatilag most is végig lehet sétálni bennük. Viszont a zárt falak, korhű bútorok helyett az ember puha füvön sétál, a derékig érő falak pedig csodás látványt nyújtanak az alattunk elterülő településre és a mesés Jurára. Számunkra pedig a helyszín egyik fénypontja a felső nagy “teremben” található füves placc volt, középen a Svájcban elmaradhatatlan tűzrakóhellyel.
A vár a környékbeli cserkészek kedvelt találkozóhelye, nem véletlenül. Szerintem nincs az a kisgyerek, aki ne képzelné magát hős vitéznek, nemes királylánynak a falak közt. A mieink is rögtön azt kezdték játszani, hogy hogyan védik meg a várat a gonosz seregektől, futkostak “teremről teremre”, nagyon élvezték.
Azért arra figyelni kell, hogy ez egy várrom, helyenként elég alacsonyan véget érő falakkal, úgyhogy vigyázni kell az aprónépre, de úgy gondolom, hogy a lurkók csillogó szemét látva ez a kis odafigyelés megéri a programot.

Ahogy írtam, fent is, de lejjebb is találtok tűzrakóhelyet, grillezőt is, ill. a vár lábánál, a Holzweg Thal részeként egy hajóorr is benyúlik a lejtő felé, úgyhogy ha a gyerkőcök belefáradnának a lovagi teendőikbe, rögtön kalózokká válhatnak, és a “tengeren” kalandozhatnak tovább.

A várrom bejárása kb fél-egy órás nettó program (ne hagyjátok ki a tornyot, egészen a tetejéig fel lehet menni, mesés a kilátás!), mi három órát töltöttünk a várban.
Ha összekapcsolnátok a Holzweg Thal körúttal, arra kb 2.5 órát szánjatok még – megéri!

 

Ne ide gyertek, ha:
– már járni tudók, de kicsik a gyerekek. Ők még nehezen értik meg, hogy nem mehetnek túl közel a várfalakhoz, nehogy baleset legyen belőle.
– ha magas hegyekbe vágytok. Itt a kellemesen “lankás” Jura vesz körül benneteket.

IDE GYERTEK, MERT:
– nagyon kellemes kikapcsolódás várhat rátok. A vár pont annyira “felújított”, hogy ésszerű viselkedés mellett biztonságos legyen, a termek falán olvashatjátok, melyik teremben jártok éppen, hihetetlenül hangulatos az egész.
– több helyen tudtok piknikezni, sütögetni a vár “falain” belül.
– a gyerekek garantáltan a középkorba képzelik magukat, és órákig kalandoznak majd a várban.

MIT HOZZATOK MAGATOKKAL:
– uzsonnát (akár sütéshez valót is)
– kényelmes cipőt, sapkát, hosszú nadrágot, pólót (erdőn keresztül vezet fel az út)

HASZNOS INFÓ:
HOLZWEG THAL: http://www.gyerkocokkel.hu/nyakunkban-a-labunk/holzweg-thal-so-nyakunkban-a-labunk/

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel!

Kellemes kikapcsolódást kívánok 🙂
Kati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*