HERGISWIL ÜVEGGYÁR – Nyakunkban a lábunk

Hergiswil üveggyár

Egy egész napos, látványos, izgalmas programra készüljetek, ha a Hergiswil Üveggyárat választjátok úticélként :)Bár nagyrészt beltéri program, igazából akkor a tökéletes választás, ha szép az idő, mivel az érdekes gyárlátogatáson kívül a tópart napsütötte látványa, és a számos kültéri tevékenység is vár Rátok!

ÉRKEZÉS
Az üveggyár Hergiswil faluban áll, immár kerek 201 éve (na jó, közben volt egy átmeneti időszak, amikor sajnos nem működött, nade szerencsére hamar helyreállították és újra üzembe helyezték). Nem lehet eltéveszteni, egyrészt mivel kicsi faluról van szó, másrészt mivel a tópart menti főút két oldalán helyezkedik el. A parkolási lehetőségeket is jól jelzik, a főút mindkét oldalán kialkított parkolóban hagyhatjátok az autót. Ha vonattal érkeztek, akkor sem kell sokat gyalogolni, a gyár pár percnyire található az állomástól.

AZ ÜVEGGYÁR
Az üveggyár területén két nagyobb épületben kapott helyet a látogatóközpont – mindkettő a tóparton található. A látogatást érdemes a MÚZEUMban kezdeni. Ennek az épületnek a földszintjén tudjátok esetleg szekrénybe helyezni amit nem akartok magatokkal vinni, ill. itt találhatók a mosdók is. Az emeletre felsétálva egy recepció fogad majd, ahol a hölgy megkérdezi, milyen nyelven szeretnétek, hogy beszéljenek hozzátok a termek (német/angol). A belépőjegy igen barátságos 7 CHF 10 éves kor felett, a kisebb gyerkőcöknek ingyenes. Ha esetleg vásárolnátok a boltjaik egyikében, akkor ez a 7 CHF, vagy egy része vissza is igényelhető (aznapi vásárlás, min. 50/70 CHF értékben esetén). Museumspass-szal, vagy Reiffeisen kártyávál a belépés ingyenes.

Hergiswil üveggyár múzeum
A múzeum berendezett termeken, falra vetített videókon keresztül mutatja be az üveggyártás és a gyár történetét. Nagyobb gyerekeknek nagyon izgalmas, minden teremben találgathatják, melyik fal nyílik majd ki, merre megyünk tovább. A kisebbek esetleg megijedhetnek kicsit a sötétben, de semmi igazán ijesztőtől nem kell tartanotok. Amire esetleg fel kell készülni, hogy kb 15 perces a bemutató, és közben nemigen van lehetőség kijönni, vagy gyorsabban haladni. De nagyon szép, érdekes az egész!

A múzeumi bemutató a ma is aktív GYÁRban ér véget – felülről leshetünk be a gyár aktuális életébe. Amikor mi voltunk, két fajta terméket készítettek éppen, szépen nyomon tudtuk kísérni, hogyan készül el egy pohár, ill. egy dísz üveg szív. A gyerkőcök is nagyon élvezték. Itt már bármennyi ideig el lehet időzni, sőt, ez már nem a múzeum része, és mint ilyen, nem kell belépőt fizetni, bármikor, bármennyiszer ki-be jöhet az ember. Nyilván néha szünetel a munka, de a szünetek pontosan fel vannak tüntetve, úgyhogy megtervezhetitek, mikor jöttök még esetleg vissza. Ill. ezen a szinten mindenki kipróbálhatja az üvegfújást is, 20 CHF ellenében fújhattok magatoknak üveggömböt – bár őszintén szólva minket nem vonzott, hogy egy ezer ember által használt csőbe fújjunk egy kicsit, hogy aztán elvihessünk egy igazából semmire nem nagyon alkalmas, egészen nagy üveggömböt, ami valószínűleg nem is lesz valami tartós, hiszen nem volt ideje rendesen megszilárdulni, megfelelő ideig hűlni. De sokan csinálták, úgyhogy lehet, hogy mi nem vagyunk eléggé nyitottak 😉

Hergiswil üveggyár

Ezen a szinten még két kisebb kiállítás is vár Benneteket, az egyik teremben az itt készült üvegtermékekre nyerhetünk betekintést – érdekes látni, hogyan változtak a termékek az évek során. A gyerkőcök persze rögtön a kis üveg állatfigurákat látták meg, aztán azokat keresték.
A szemközti teremben pedig azoknak szól egy falra vetített rövid videó a gyár történetéről (német nyelven), akik nem sétáltak végig a múzeumi részen. Igazán kedves gesztus! Bár én elsőre a múzeumot biztosan nem hagynám ki.

És ez még csak az első épület volt! A szemközti épületben folytathatjátok a felfedezést. Itt elősször is érdemes bemenni a TÜKÖRLABIRINTUSba. Nálunk az egész család nagyon élvezte, változóan erős fény, és hanghatások kísérik, tényleg nagyon jó. A belépés 10 éves kor felett 5 CHF, belépés előtt kaptok kesztyűt és cipővel belépős papucsot (gyerekek vastag zoknit), hogy ne piszkolódjanak az üvegfalak. TIPP: Gyerekeknél érdemes rajtuk hagyni a baseball sapkájukat, hogy ha esetleg nem tennék ki a kezüket éppen, akkor is az ütődjön először az üvegbe, ne a fejük 🙂 nekünk ez többször hatásosnak bizonyult 😉

Hergiswil üveggyár zene

A labirintusból kijőve ÜVEGEKEN ZENÉLHETTEK, több módot is ki lehet próbálni a kiállítás ezen részében (innentől ingyenesen látogatható minden). Balra az emeleten van egy nagyon érdekes megoldású, mozgó, mechanikus, néhány perces mesefeldolgozás – a gyerekeknek a figurák lesznek izgalmasak, és hogy éppen a terem melyik végében folytatódik a történet, maga a történet inkább felnőtteknek íródott.
Ezután visszatérve a földszintre folytatódik a kiállítás, ezúttal az üveg érdekes tulajdonságai kerülnek előtérbe, ez is nagyon érdekes és jól kivitelezett. A beltéri körút pedig a boltban ér véget.

TIPP: Ha hoztatok uzsonnát, egy picit még várjatok vele, és menjetek át az üveggyárnak az út túloldalán lévő OUTLETébe, és a sok értékes üvegtermék közt keressétek meg az ÜVEGGOLYÓKat. A lurkók maguknak választhatnak itt üveggolyókat – nagyon szépek, érdekesek. Egy üveggolyó 50 rappen, úgyhogy nem nagy költség. És később még szükségetek lesz rájuk 😉

Ha hoztatok uzsonnát, ezután érdemes felkeresni a JÁTSZÓTERET, ahol el is fogyaszthatjátok azt. Ha nem hoztatok, egy étterem, és több kávézó is vár benneteket. Az étteremben a gyárban készült (vastag) üvegtányérokon szolgálják fel az ínycsiklandó fogásokat 🙂
A játszótér önmagában is több órás program lehet. Egy óriási sárkány fogadja a kicsiket, amit ráadásul meg is mászhatnak, emellett nagy homokozó várja őket, ill. egy 7 méter magas golyópálya is a kis/nagyobb lurkók rendelkezésére áll. Na ehhez kellettek a golyók 🙂 Merthogy mindenki a saját üveggolyóját guríthatja. Van ugyan a pálya mellett egy automata, amely 10 üveggolyót 5 CHF ellenében ad, de ez ugye pont ugyanannyiba kerül, mint a boltban, és a boltban maguk válogathatják ki a gyerkőcök a nekik tetszőket. A pálya egyetlen szépséghibája, hogy helyenként bepottyan egy-egy golyó a a golyópálya alatti kis műtóba, úgyhogy érdemes nem a legszebbeket gurítani. Erre hívjátok fel a lurkók figyelmét, hogy megtörténhet. De egyébként nagyon érdekes, mert majdnem végig üveglapokat is kocogtatnak a golyók, úgyhogy állandóan „zenél” az egész. Biztosak lehettek benne, hogy innen sem tudtok majd egyhamar elindulni 🙂

Hergiswil üveggyár játszótér tópart

Viszont még mindig van egy rész, ahol mindenképpen álljatok meg, ez pedig maga a TÓPART. Egyrészt gyönyörű a látvány a tóról, mögöttük a hegyekkel, másrészt pedig két kis- és egy nagyobb SZÖKŐKÚT vár Benneteket, melyeknek érdekessége, hogy az ember maga változtathatja, hogyan spricceljen a víz. A nagy szökőkútnál nagyon látványos vízjátékot tervezhettek magatoknak. A gyerkőcök is nagyon élvezték, hogy ők irányítják a tóban felszökő vízsugarakat 🙂

Hát ennyi lenne. Azt hiszem, most már értitek, miért írtam, hogy egész napos, komplett, nagyon érdekes programról van szó. És azt is, miért érdemes szép időben idelátogatni. Tényleg szívből ajánlom mindenkinek!!
Mi röpke 5.5 órát töltöttünk az üveggyár területén.

NE ide gyertek, ha:
– hmm… nehéz erre okot találni, tényleg úgy gondolom, hogy ezt a helyszínt minden korosztály élvezheti! Esetleg annyi, hogy mivel a múzeum részhez lépcső vezet, babakocsival nem az igazi. De hordozós babák szülei biztosan élvezik majd, a baba meg egy jót homokozik a játszótéren… szóval picikkel is jó program 🙂 Nagyobbakkal pedig garantáltan az.
– ill. akkor nem a legjobb, ha esik az eső/havazik/… kár lenne kihagyni a külső látványosságokat.

IDE GYERTEK, mert:
– az egyik legjobb, és legkomplexebb múzeum, amiben valaha jártam, ráadásul igen kellemes belépődíjakkal. Biztos vagyok benne, hogy az egész család kellemesen tölti majd a napot.

HASZNOS LINKEK:
A látogatáshoz
Az étkezési lehetőségekről

Jó kikapcsolódást 🙂
Kati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*