EGUISHEIM (FR) – Nyakunkban a lábunk

Eguisheim adventi vásár

Ismét egy mesés kis elzászi városkába invitállak Benneteket, ahol december 23-ig élvezhetitek az adventi díszítésű elzászi kisváros hangulatát. Igazán mesés környezet, nagyon kellemes hangulat, tömeg nélkül, amolyan igazi karácsonyi:)

Az 1500 lakosú Eguisheim a már említett Colmar városától valamivel délebbre található, de mivel Colmar a sztráda mentén fekszik, Eguisheim pedig kicsit messzebb, ezért nagyjából ugyanannyi idő alatt közelíthető meg, BASELből kb 50 PERCES AUTÓKÁZÁSSAL kell számolnotok.
A város az ELZÁSZI BORÚT mentén fekszik, a településen már rómaiak is bort termeltek, ami azért igazán jó jel:) A városkába érve mindkét oldalon szőlőtőkéket lát az ember, nem meghazudtolva ezzel a városka fő bevételi forrását.
A PARKOLÁS igazán egyszerű, a körkörös belváros előtt van egy óriási parkoló, ami ugyan állandóan tele van, de még azért pár hely mindig vár ránk:) Nagyon jól jött (legalábbis nekünk, mert kevés EUR készpénz volt nálunk), hogy parkolást kártyával is lehet fizetni az automatában.
Az egész belváros adventi díszekben, fényekben pompázik, és egy-két ritka kivételtől eltekintve nagyon ízléses, egyáltalán nem giccses az összhatás.
A belváros egy külső körívből, és egy belső kisebb körből, ill. terekből áll, így kényelmesen körbesétálható. Mi 4 órát töltöttünk ott a két kicsivel (3, 6 évesek), összesen 6 km-t sétálva, úgyhogy teljesen vállalható kis gyerekekkel. Mindeközben egyszer körbesétáltuk a belvárost még míg világos volt, és egyszer a sötétben, az adventi fények alatt. Az egész belvárost szűk utcácskák, tradicionális elzászi épületek jellemzik, én személy szerint még nem láttam ekkora területen csak ilyen típusú házakat, ráadásul még ma is ezekben laknak a helyiek. Tényleg mesés:)
Minden ház bejáratánál a betlehemi jelenet vár minket, nagyon szép alkotások, és nagyon egyediek is vannak köztük. A gyerekek garantáltan élvezik majd a fölfedezésüket! Csakúgy, mint az ablakokból, adventi díszek közül kukucskáló jegesmedvék – hóemberek – törpék – Mikulások – gólyák és egyéb állatkák felkutatását:) (A gólya Elzász jelképe, azért fordul elő olyan gyakran mindenhol, még így télen is. És ehhez köthető még az is, hogy a főtéren a nagyon szép templom tornyán is gólyafészek volt! Ilyet sem láttam még előben:)). És ne hagyjátok ki a temlom megtekintését sem, nagyon szép.

Néhány praktikus tanács:
– A parkolást a parkolóban, előre kell fizetni, minden nap 9-19 közt térítendő, kártyával is lehet.
– Ha esetleg nem lenne nálatok (sem) EUR készpénz, a belváros “bejáratánál” van automata.
– A forralt bor NAGYON FINOM 🙂
– Rágcsálnivalóként perecet árulnak 1 EUR ellenében. Finom puha, megéri az árát.
– A vásár minden nap 9-19 közt tart nyitva, dec. 23-ig.
– Babakocsival nem éppen ideális nekiindulni, mivel nagyrészt macskaköves a talaj, az azért eléggé rázná a babát. A hordozó előnyösebb választás.
– Nyilvános WC-t találtok a parkolóban, és a külső körben egy helyen. Illetve a főtéren van egy kis karácsonyi kiállítás a templom mellett, ott is van egy kis WC.

Látogassatok el ide, és érezzétek magatokat nagyon jól!!

Nyugodt, vidám karácsonyi készülődést kívánok Nektek!

Kati

Eguisheim adventi vásár

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*