ÁLTALÁNOS TANÁCSOK A TÚRÁZÁSHOZ

Ez a bejegyzés elsősorban azoknak szól, akik most kezdik felfedezni az erdőket-hegyeket, de talán annak sem árt végigfutni rajta, aki már nem először indul neki a gyerkőceivel 🙂

cipők
ÚTVONAL – Először is, ha új helyszínre mentek, mindig téjékozódjatok előre, hogy milyen útvonalat szeretnétek bejárni, az milyen nehézségű, és körülbelül mennyi ideig tart a túra. A tervezéshez hasznos weboldal az outdooractive! Jól fontoljátok meg, hogy milyen útvonalat választotok, a kicsiket fokozatosan szoktassátok a hosszabb, kicsit nehezebb túrákhoz, magasabb hegyekhez, hogy ők is mindenképpen élvezzék, és ne azzal teljen az idő, hogy noszogatni kell őket. Nem árt, ha visztek magatokkal térképet is, de a felvonóknál található kistérképből mindenképpen vegyetek, egyrészt a gyerekeket sem lehet elég korán elkezdeni a térképpel ismertetni, másrészt minden eshetőségre kell, hogy legyen nálatok információ arról, merre vezet egy-egy túraútvonal. Általában jól ki vannak jelölve, de akkor is.

PARKOLÁS – Ha lehet, mindig olvassatok utána, hogy hol lehet a kívánt hely közelében parkolni, ne azzal menjen el az idő, és a várakozás miatt ne menjen el a résztvevők kedve a kirándulás elején. A hegyekben, főleg télen nagyon hamar megtelnek a legközelebbi parkolóhelyek, de Svájcban szerencsére fel vannak erre készülve, és általában emberek navigálják a sofőrt az következő szabad helyekig, ahonnan, ha messzebb van, ingyenes busz visz el a felvonóig. De azért jó tudni előre, hogy mivel kell számolni.

TÚRÁZÁSHOZ SZÜKSÉGES IDŐ – Tapasztalatom szerint a hivatalosan megadott, táblákon feltüntetett idő 1,5 – 2x is számolnotok kell, ha gyerkőcökkel indultok neki. Egyrészt, mert nyilván nem tudnak olyan ütemben jönni, másrészt, mert gyakrabban kell megállni megpihenni, uzsonnaszünetet tartani. Ezzel mindenképpen fontos akkor számolni, ha valamelyik hegyre felvonóztok fel, és felvonóval is szeretnétek lejönni – nehogy elmenjen az utolsó is.

UTOLSÓ FELVONÓ – Az előző ponthoz kapcsolódva – a felvonók többsége 17 óra körül indul le utoljára, októbertől általában még hamarabb. Ezért amikor felértek, akkor nézzétek meg, mi van kiírva, és számítsátok ki, hogy legkésőbb az előtt negyed órával érjetek vissza a felvonókhoz, biztos ami biztos.

RUHÁZAT – Rétegesen érdemes öltözködni, az erdőkben/hegyekben jóval alacsonyabb hőmérséklet fogadhat benneteket, mint amilyen otthon van. A hegyekben az erős széllel is számolni kell, ezért egy vékony esőálló széldzseki mindenképpen jó választás. A gyerekeknek érdemes váltóruhát is vinni, főleg, ha vizezős játszótér is van a túraútvonalon!

CIPŐ – A kicsit nagyobbacskáknak érdemes már túracipőt venni, sokkal kényelmesebben, és biztonságosabban tudnak benne közlekedni, nem fárad el annyira a lábuk. De a bokát jól fogó, bordázott talpú cipő mindenképpen javasolt!

uzsonna
UZSONNA – Mi mindig saját uzsonnát csomagolunk, Svájc eléggé drág ahhoz, hogy az éttermekben együnk. És valahogy nem is hiányzik. Persze egy kávé, fagyi egy-egy mesés kilátású teraszon belefér 🙂 de kell, hogy legyen nálatok jó, energiát adó uzsonna például – gyümölcs, zöldség (sárgarépa, uborka hosszú rudacskákra vágva, koktél paradicsom,…), szendvicsek (nekünk jól beválltak a sonkás tortillatekercsek – nem morzsálódik, nem esik szét), magvak (mogyoró, mandula és társai), kolbász rudacskák, valami finomság. Odafelé elég nehéz tőle a hátizsák, de aztán csak egyre könnyebb lesz 😉

GRILLEZÉS – Svájcban hihetetlen sok grillező, tűzrakóhely van a természetben. Egészen sok helyen tűzifa is van hozzá, úgyhogy jó kis program önmagában is csak kimenni a helyi erdőbe grillezni 🙂 de persze hosszabb kiránduláshoz is vihettek magatokkal alapanyagot, ezesetben azért nem árt előre tájékozódni, van-e a kiszemelt helyszínen fa 🙂 És természetesen tiszteletben kell tartani, a nyári tűzrakási tilalom időszakát!

SZEMÉT – Ezt azt hiszem meg sem kellene említenem, de azért mégis… kérlek ne hagyjatok semmiféle szemetet magatok után, a piknikező, grillező pontokon sem. Azért is olyan gyönyörű itt a természet, mert vigyázunk rá 🙂

KEDVEZMÉNYEK

  • ha vonatozni, túrázni terveztek a közeljövőben, mindenképpen váltsátok ki az SBB HALBTAX kártyát! Nagyon hamar visszahozza az árát, mivel a felvonók nagy részére is érvényes!
  • 6-16 éves korú gyerkőcnek mindenképpen váltsátok ki a JUNIOR KARTE kártyát az SBBnél. Egyszeri 30 CHF díj ellenében egész évben aztán ingyenesen utazhat a szülők kíséretében! Jelenleg ezt az egyszeri díjat is 50% kedvezménnyel, azaz 15 CHF-ért kínálják!
  • az SBB oldalát minden vonatos kirándulás előtt érdemes megnézni, mert sokszor további kedvezményeket kínálnak az egy napos jegyekre!
  • praktikus nyomon követni a COOP kedvezményekről szóló oldalát is. Meglepődik az ember, hogy mi mindenre adnak 40-50%os kedvezményeket…
  • A helyszíneken a belépőjegy vásárlásakor érdemes rákérdezni, nem adnak-e aktuálisan valamilyen kedvezményt. Gyakori, hogy a Raiffeisen kártyátulajdonosoknak, vagy a TCS Autóklub tagoknak, stb. jár kedvezmény a belépőjegyből

És akkor már nem is marad más hátra, mint hogy ÉLVEZZÉTEK A KIRÁNDULÁSOKAT! Igazán van miből válogatni, biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt!

Kívánom, hogy nagyon szép napokat töltsetek a természetben!

Cipőfűzőket bekötni, kalandra fel! 🙂

Kati